• Mozart
  Mozart
 • images
  images
 • ansichtskarte201101_m
  ansichtskarte201101_m
 • kotta_webre
  kotta_webre
 • Mozart
 • images
 • ansichtskarte201101_m
 • kotta_webre

Joseph Lanner

Joseph Lanner

 

 

 

 

(1801-1843)

 

 

Philipp Steidler olajfestménye

(Wien Museum Karlsplatz, Bécs)

 

Nem is kell minden bécsinek lokálpatriótának lennie - vagy pontosan számon tartania, hogy ki nyugszik a bécsi Zentralfriedhof  32/16. számú parcellájában - ahhoz, hogy valaki legalábbis sajnálatosnak tartsa, hogy Joseph Lanner emléke halála után oly hosszan és méltatlanul háttérbe szorult egykori riválisainak fénye mellett, elég, ha az illető egy zenét szerető ember.  Még Bécsben is (amely város pedig nagyon sokat köszönhet neki!)   csupán alig egy-két utcanévtábla és egy id. Johann Srauss-szal közös emlékmű fejezi ki az utókor tiszteletét.

Pedig Lannernek már 18 éves korától fogva saját együttese volt, népszerűsége pedig koncertről koncertre nöttön-nőtt.   Ő volt a kor zseniális, és menő könnyűzenésze, akinek újfajta hangzású szerzeményeivel nem tudott betelni a napóleoni háborúkban elcsigázott, mindenekelőtt szórakozni vágyó bécsi közönség.   Darabjai teli voltak lendülettel, mindegyikben megvolt a magával ragadóan őszinte hangvétel és érzelemgazdagság, és a megfelelő pillanatban elhelyezett, már-már pimasz fricskák sem hiányoztak.   Ez volt a zenetörténetben az a pillanat, amikor a népies eredetű „Laendler” - könnyedségét megőrizve - a felsőbb rétegek szalonjaiban magas zenei színvonalra emelkedett, kiforrott, és egységes stílusú Walzer"-ré változott át.

1819-ben még maga s fiatal muzsikus, (a későbbi id.) Johann Strauss is ámulattal állt a színpad előtt és hallgatta annak az együttesnek a játékát, amely abban az időszakban a legdivatosabb és legújabb zenéket hozta. A színpadon Joseph Lanner triója játszott, és Strauss akkor még csak remélte, hogy egykor majd ő is vezetője lehet egy ilyen „csapatnak". Az ehhez vezető első lépést az jelentette, hogy Lanner brácsásként szerződtette saját zenekarában...

Joseph Lanner tehát a „Keringő Atyja”, és ebben minden zeneszerző és zenész csak a követője lehet. A budapesti alapítású Lanner Kvartett névadójának méltó közvetítője kíván lenni: a jó társaság és beszélgetés, kávé – tea, a közönség és zenészek közötti közvetlenebb kapcsolat a jó zenének és jó zenélésnek mind-mind természetes közege. 

Ebből ma is kevés van.  Teremtsük meg együtt az alkalmakat, minél többször!

A  Lanner Kvartett