Skip to main content

A zenétől megszelídül

…a lélek, mondta a főszereplő a napokban látott filmben. Kismaroson a mi lelkünket ismét megszelídítette a Lanner Kvartett és vendégtrombitásuk, Csikota Gergely. A január 5-i Zenés Vendégség az újévi koncertek emlékét idéző blokkal kezdődött, a Strauss család és a névadó Joseph Lanner darabjaival indítottak. Kellően el is andalítottak a finom keringők és polkák. A fiatal trombitaművész, aki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának trombita szólamvezetője, briliáns játékával elvarázsolta a házat.

Az est fénypontja az utolsó két darab volt. Nagyon rímelt a polgármester mondanivalójához, aki arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb kincs közösséghez tartozni, és ez az összetartozás erőt ad minden további nehézséghez. Még a lélegzetünk is elállt, amikor Leopold: Hungária című művében híres magyar dallamok – köztük a Szózat – szólaltak meg. A taps előtti néhány másodperces csönd többet mondott mindennél.

S a slusszpoén Schubert Ave Mariája volt Csikota Gergely szólójával, amelyet a sok koncertet megjárt, tapasztalt zenészek olyan mély alázattal kísértek, hogy azt tanítani kellene. Ritka pillanatok tanúi lehettünk.

A Zenés Vendégség ezúttal is pezsgőzéssel és sütizéssel, vidám beszélgetésekkel, találkozásokkal zárult. Öröm volt újra együtt lenni!

A Lanner Kvartett honlapján - ide kattintva - hozzá lehet jutni az együttes új, Tiszán Innen Dunán Túl, Magyar Miniatűrök című CD kiadványához, ajánlom mindenkinek!

Végvári Györgyi