Skip to main content

Kismaros, a vonzáspont

Perzselt a júniusi nyár, így még jobban esett a hűs teremben Mozart zenéjében elmerülni. Ezen az estén ízelítőt hallhattunk a Ljubjanába, zenei fesztiválra készülő kvartett a szlovén vendéglátóknak készülő átirataiból is. Lannerék ismét kitettek magukért, és tudjuk, Mozart sosem okoz csalódást. Külön érdekessége volt az estnek, hogy a zeneszerző 14 éves korában megírt szerzeményét hallhattuk.

Mint mindig, vendég is érkezett: Philipp György – és itt meg is állt a klaviatúrám. Minél többet olvastam róla, annál kevésbé tudtam besorolni – mert azon túl, hogy elképesztő hangon énekel, saját kórust is vezet, és csak a Jóisten a megmondhatója, mi mindent művel még. Tavaly hallottam Őt Szokolyán énekelni, akkor kaptam föl a fejem erre a varázslatos hangú fiúra. Kismaroson egyből megnyerte a közönséget, a Zenés Vendégségek „kemény magja” vastapssal és ovációval fogadta a produkciót. Philipp György a dramaturgiához is kitűnően ért: vele reszkettünk, amikor a hidegről énekelt, és alig vártuk, hogy koccinthassunk a behűtött pezsgővel a Don Giovanni híres pezsgőáriája után.

Azt mondja az egyik hivatalos tanulmányterv, hogy Kismaros a Duna kanyarulatában és a Börzsöny kapujában elhelyezkedő vonzáspont. Ha csak 2017 június közepét nézzük, ez így is van: a minőségi dzsessztől, az irodalomtörténeti és népdalesten, a néptánc-gálán és nemzetiségi napon keresztül egészen a Lanner Kvartett fellépéséig találhattunk magunknak kulturális csemegét.

Örömmel várjuk a folytatást!
Nagyon reméljük ugyanis, hogy Kismaros valóban vonzásponttá válik.
A kultúra vonzáspontjává.

Végvári Györgyi